fredag 23 april 2010

Att spinna på rocka och slända


Helgen 16-18 april hölls det kurs i konsten att spinna ull. Konst därför att detta med att spinna ull varken är så enkel eller okomplicerat som man kanske lätt tro.

Lena Köster ledde kursen, här visar
hon hur man spinner på rocka

Det mest fascinerande med ull enligt Lena Köster, som ledde kursen, är dess mångsidighet. Man kan använda den till så mycket från mattor till gardiner. Den smutsavvisande och håller en varm även om den är fuktig. Viktiga egenskaper i till exempel arbetskläder. Sen så är detta med att karda och att spinna meditativt. Förr samlades kvinnorna för att spinna tillsammans.

Ull har man i vårt land använt under mycket lång tid. Det äldsta bevarade klädesplagg man funnit i Sverige är Gerumsmanteln från 360-100 f Kr och materialet i den är just ylle. Läs mer om den på Historiska museet. Ull var jämte lin huvudmaterialen i vårt land. Man kan säga att vi klädde oss i ull.

Detta att få till en jämn tråd var inte helt
lätt, kursdeltagare Kajsa Andersson.

Under helgen fick deltagarna teori om ullen som material och prova att spinna den till tråd på slända och rocka. Det var inte så lätt att få en jämn och slät tråd på sländan och rockan ville gärna vandra iväg vid allt för ivrigt trampande. Det var god uppslutning med närmare 10 deltagare, endast flickor några pojkar sågs ej till bortsett från undertecknad. Några hade tidigare erfarenhet andra nybörjare. Roligt hade man helt klart och visst blev det tråd till slut.

Ull finns i alla nyanser mellan svart och vitt
men också i brunt. Detta har man utnyttjat
för skapa mönster.

Och teorin? Ull är ett material vars egenskaper variera inte bara från får till får men också om det är bottenhår eller täckhår. Bottenhår är mjuka och håller fåret varmt medan täckhåren som är strävare och längre skyddar mot väder och vind. Sättet man tillverkar tråden påverkar också i hög grad. Garnet kan tvinnas olika hårt och kan vara entrådigt eller flertrådigt. Sen ska den tvättas och eventuellt färgas.

Då tråden är spunnen vad ska man då göra med den? På den frågan var deltagarna lite mer svävande. Den är helt enkelt en annan historia.

Mer om Lena Köster och ull:
Tråden den sköra (2007) Lena Hellström, ISBN 91 87668-24-6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar