onsdag 14 april 2010

Träskofiol - ett konststycke i återbruk


Musik har alltid varit viktig då som nu. Men instrument var dyra och besvärliga att tillverka. Hade man ont om tillgångar så fick man utgå från vad man hade och göra så gott man kunde. Det var man förr specialist på, man lagade, lappade och återanvände.

Träskon är ett sådant exempel. Den var helt av trä ofta al, ja även den övre del som idag vanligen är av läder, och tillverkade i ett stycke. Då skorna gjort sitt så slängde man dem inte gärna. De kunde ju kanske göras om till något nytt.

Detta är födelsen av träskofiolen. Fiolen tillverkades genom att man kapade man bort den övre delen och gröpte ur botten. Den urholkade skon försågs med ett lock av gran och en hals. Träskon strängades som en fiol med 4 strängar.

Träskon spelades genom att hålla den i armvecket och precis som med fiolen använde man stråke. Kropp och hals fick inte vara allt för långa annars räckte inte underarmen till. Men i övrigt så spelas den som en vanlig fiol.

Den fiol som vi har och som du ser på bilderna är byggd med den traditionella träskofiolen som förebild. Den ansluter till träskofiolen genom sin form, storlek och sättet den spelas. Halsen är ovanligt lång, fiolerna hade förr kortare hals.

Ingolfs träskofiol, stråken hör inte till.

Den tillverkades av korgmakaren Ingolf Gustavson under 1980 talet då folkmusiken hade ett uppsving. Det startades byggcirklar och man kunde till och med köpa byggsatser. Detta är troligen resultatet av en sådan byggcirkel. 

Tyvärr så är Ingolfs fiol inte spelbar, en sträng saknas och ljudpinnen är lös. Ljudpinnen kopplar samman lock och botten. Den är viktig för utan den försvinner halva ljudet.

Ett tack till Jarl Jönsson spelman och intstrumentbyggare som tog sig tid att berätta om träskofiolen.

Besök gärna:
Ingrid o Jarl Jönssons Slöjdsida: web.telia.com/~u45422861/
Kontakt i Blekinge: kontaktiblekinge.blogspot.com
Nyckelharpans forum: nyckelharpansforum.net

Det finns också en hel del om träskofiolen på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar