tisdag 9 mars 2010

Från ved till sked!!!


 Kursledare: Anders Karlsson

Anders har gjort skedar i 23 år. Han uppskattar och tycker om att jobba praktiskt. Har varit runt på många marknader och gjort skedar. 
 Bor i Kalmar, men åker gärna ut och håller i kurser i olika föreningar.
Besök gärna hans hemsida.

Kursen startade med att Anders visade de olika momenten i att tillverka en sked. Det tar honom normalt en timme från råämne till färdig sked. Ämnet han här arbetar i är rå rakvuxen björk. Bra och billigt material att börja med. Ett annat bra träslag är al som är ännu lättare att arbeta med.

Detta kallas för en skedmärr. Det är skedmakarens motsvarighet till täljhäst. Ger bättre grepp om små ämnen samtidigt som de kommer högre upp. Fungera som en stor tång.

 Den blivande skeden bearbetas med yxa, bandkniv och kniv. Från det grova till finliret. Här kan vi  ana den blivande sleven. Man bör undvika att hugga från skaftet mot skopan. Det är då lätt hänt att man då klyver skopan.

 Skopan gröper man ut med skedkniv. Anders hade här ett antal skarvyxor, tvärställd yxa, i liten skala för att grovt hugga ut. Ungefär som när man gör tråg.

 Andra dagen började med en lektion i konsten att slipa och skärpa sina verktyg. Varje bok om täljning tillägnar åtminstone ett kapitel i detta ämne. Det finns goda skäl till detta, vassa verktyg skär med minsta möjliga kraft och största kontroll. Risken för att man skada sig blir också mindre.

Här står kurs deltagarna och är mycket nöjda över sina fina skedar.
Vi hade lång väga besök från Danmark och Småland men även från Blekinge

Vikinga yxa. Har inte varit något man har använt för att slöjda med, utan det är ett vapen. Som ni kan se på bilden är den mycket spetsig fram till på eggen. Det har varit för att kunna sticka till sin motståndare. Detta till trots så fungerar den mycket bra som tälj yxa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar