tisdag 23 mars 2010

Slöjdlärare



Olofströms slöjdlärere var här måndagen 22/3 

Nu har lärarna fult upp med att göra fåglar.

De var mycket nöjda med dagen och tyckte att detta kunde ske vid fler tillfällen.

fredag 19 mars 2010

Att slöjda i näver


Näver har används under mycket lång tid. Ismannen i Alperna kallad Ötzi hade åtminstone två burkar i detta material. Den ena hade han använt för att spara glöd, det var ju besvärligt att göra eld på den tiden. Till nävers fördelar hör att den är lättarbetad, har låg vikt och är synnerligen rötbeständig. Den har används på tak, inom fiske, att skriva på, till förvaring etc. Det var med andra ord ett mycket mångsidigt material.

Föremål i näver kan delas upp i flätade och tampade / sydda föremål. Historiskt så är flätade föremål mera vanligt norrut och sällsynt i Blekinge. Orsaken kan vara att det krävs näver av god kvalité till flätning, något som det är ont om i Sydsverige. Under 70 och 80-talet återkom näverslöjden och ett flertal böcker gavs ut. Det var en hobby som krävde få verktyg och som vem som helst kunde lära sig.

En av dessa flitiga näverslöjdare var Sven-Erik Pettersson i Ronneby. Han tillverkade flera olika burkar och andra föremål. Vi vet inte så mycket om honom. Men det är högst troligt att han tillverkade för avsalu. Ett antal av de föremål som han använde i sitt slöjdande kom till oss som gåva för ett antal år sedan. Här finns mallar för tillverkning av burkar och olika dekorativa delar, se bilden nedan. På bilden ser du också några färdiga burkar.


Näverslöjdaren Sven-Erik Petterssons samling

Det som utmärker näverslöjden under 70 och 80-talet är att föremålen är så lika varandra. Föremålen är ofta mer till prydnad än till nytta. Få av dem bär spår av att de har används även de skulle tåla det. Dekoren består vanligen av remsor med genombrutet mönster av olika slag och plattor i lager.

Diverse anteckningar...Lampskärm?

torsdag 18 mars 2010

Öppethus och akademi!!!

Under onsdagen den 17/3 var det 20 personer och blev inspirerade till att börja slöjda.

Det var en mycket bra kväll och många tyckte den var bra.
De som var här höll på med tråg, karvsnitt, sticka, brodera och sy.


Alva Svensson, Ellen Johnsson och Lovisa Varlsson

måndag 15 mars 2010

Öppet hus 10/3



 
Här använder Jesper en täljhäst och ett bildhuggarjärn.


Här står Alexander, Emma och hugger varsitt tråg i färsk björk.

 


Det var en mycket positiv stämning som rodde under onsdagens eftermiddagen. 

lördag 13 mars 2010

Hemslöjden som varumärke, kan det vara något?


Det pågår nu ett arbete med att lansera hemslöjden som varumärke. Det kan låta lite märkligt. Hemslöjden har ju funnits under ett sekel och varumärke känns mera företagsmässigt.

Men vad är ett varumärke? Det är något som man känner igen och vet vad det står för. IKEA och deras logga är här ett bra exempel. Hemslöjden saknar något motsvarande och det är det som vi nu vill ändra på.

Under torsdagen så var vi i sydlänen, Blekinge, Skåne och Halland på konferens om Hemslöjden som kommunikations- plattform. Motsvarande konferens ska hållas för landets övriga län.

Stor uppslutning bland sydlänen, Kulturen i Lund.

I korthet handlade mötet om hemslöjdens värden och hur vi ska nå ut. Låter kanske enkelt men Hemslöjden består av så många olika aktörer, föreningar, konsulenter, slöjdare, butiker och så vidare. Det behövs ett gemensamt budskap, något som alla kan stå bakom.

Så vad står Hemslöjden för? Det finns en kinesisk förbannelse som lyder "Må du leva i spännande tider.". Det är något som väldigt många gör idag. Se på den osäkerhet vad gäller jobb, miljö och framtid. Hemslöjden står i konstrast för något stabilt, kontinuerligt och traditionellt.

Hemslöjden har alltså något att ge. Den finns har funnits och kommer att finnas. Den är hållbar i vårt förändliga samhälle. Att vara kreativ är nyttigt, glädjande och hälsosamt.

Hur ska vi då nå ut? Ja, det är en svår fråga. I grunden handlar det om att synas mera. Under möter framkom fler idéer:
  • I del län ges nyblivna mammor en påse med saker att göra under mammaledigheten. Hemslöjden borde finnas med i den påsen. Fast var är då pappan, får inte han vara med?
  • Att finnas på platser där människor naturligt samlas. Flygplatser, perronger och på tåg. Strandsatta tågresenärer nämndes här.
  • Studentkåren och hemslöjden, kan de göra något för varandra?

Du som läser detta är varmt välkommen att tycka till. Vad tycker du att hemslöjden står för och hur ska vi nå ut?

onsdag 10 mars 2010

Besök



På onsdagen den 10/3 var en grupp glada damer här på slöjdhuset.
De bor grannar med varandra och ville hitta på något tillsammans.
Tidigare har det varit på syjunta men sedan blev det mer pratjunta.

 Det var en grupp på 5 damer som kommer från 
olika delar av Sverige, Finland och Danmark.


Spontanbesök!!!
Är själv fallet välkomna för att kolla in huset.
Men vill ni vara säkra på att träffa någon hör av er innan till slöjdhuset.

0457-27187 
eller
0457-27186

Här håller Jim på med en blankett för 3 före mål som Gunnar köpte in till arkivet.

Det är näverburkar som han ska skriva in i Sofie.





Här är en bild på näver burkarna


Näver burkar som är dekorerade med näverremsor  och läder.

Tre näver burkar med trycklock i olika storlekar.
Burkarna är till utsendet, tekniken, matrialet, storleken och åldern mycket lika varandra. 

tisdag 9 mars 2010

Från ved till sked!!!


 Kursledare: Anders Karlsson

Anders har gjort skedar i 23 år. Han uppskattar och tycker om att jobba praktiskt. Har varit runt på många marknader och gjort skedar. 
 Bor i Kalmar, men åker gärna ut och håller i kurser i olika föreningar.
Besök gärna hans hemsida.

Kursen startade med att Anders visade de olika momenten i att tillverka en sked. Det tar honom normalt en timme från råämne till färdig sked. Ämnet han här arbetar i är rå rakvuxen björk. Bra och billigt material att börja med. Ett annat bra träslag är al som är ännu lättare att arbeta med.

Detta kallas för en skedmärr. Det är skedmakarens motsvarighet till täljhäst. Ger bättre grepp om små ämnen samtidigt som de kommer högre upp. Fungera som en stor tång.

 Den blivande skeden bearbetas med yxa, bandkniv och kniv. Från det grova till finliret. Här kan vi  ana den blivande sleven. Man bör undvika att hugga från skaftet mot skopan. Det är då lätt hänt att man då klyver skopan.

 Skopan gröper man ut med skedkniv. Anders hade här ett antal skarvyxor, tvärställd yxa, i liten skala för att grovt hugga ut. Ungefär som när man gör tråg.

 Andra dagen började med en lektion i konsten att slipa och skärpa sina verktyg. Varje bok om täljning tillägnar åtminstone ett kapitel i detta ämne. Det finns goda skäl till detta, vassa verktyg skär med minsta möjliga kraft och största kontroll. Risken för att man skada sig blir också mindre.

Här står kurs deltagarna och är mycket nöjda över sina fina skedar.
Vi hade lång väga besök från Danmark och Småland men även från Blekinge

Vikinga yxa. Har inte varit något man har använt för att slöjda med, utan det är ett vapen. Som ni kan se på bilden är den mycket spetsig fram till på eggen. Det har varit för att kunna sticka till sin motståndare. Detta till trots så fungerar den mycket bra som tälj yxa.

Sportlov v8

Två tjejer visar upp sina slöjdalster. de är mycket nöjda över sina alster.
Tekniken: vävning 

måndag 8 mars 2010

CC - Vad är det ?


Flera av bilderna på den här bloggen är märkta med CC vilket står för creative commons. Det är ett sätt att tala om hur man får använda digitala handlingar. En digital handling är bild, text, musik etc.

Alla bilder som du tar är automatiskt skyddade enligt lag. Bra kanske men samtidig stelbent och inte så smidigt om man vill sprida bilder och annat via nätet. Med creative commons visar du vad du vill så att alla vet vad som gäller.

Alla bilder på den här bloggen märkta med CC får du använda i stort fritt. Du ska dock ange namn vilket bilderna redan är märkta med. Se creative commons för mer information.

Det ska här också tilläggas att det finns många fler bilder än de som hamnar på här på bloggen. Är du nyfiken, kontakta slöjdhuset. Den är inga problem att ordna en kopia i hög upplösning. För visst vore det trevligt med en bild på dig själv eller ditt barn?

Creative Commons License
Bilder Blekinge Slöjdhus by Jim Gunnarsson and Kim Nilsson is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Sweden License.

fredag 5 mars 2010

Besök i Slöjdhuset

Särgymnasiet åk 3 i Ronneby var på besök i Slöjdhuset och täljde barkfåglar och väggkrokar med stor entusiasm.


Gunnar visar täljgrepp

Klyvning av björk på gång till väggkrok

Sofia visar sin färdiga fågel

Pilkorgsflätning

- kurs med korgmakare Steen Madsen

Du lär dig att fläta runda korgar av pil med bark i olika färger. Du kommer att få god kännedom om pil som material och om olika flätningstekniker. Kursen också lämplig för dig som har flätat en del tidigare och vill fräscha upp gamla färdigheter.

Kursledare: Steen Madsen, Danmark

Tid: 29 - 30 maj, klockan 9 – 16 bägge dagarna

Plats: Slöjdhuset, Ronneby

Kostnad: 1100:- (+ material 80 – 150 kr)

Ta med: Skärande sekatör, vass kniv, oömma kläder, mat & fika.

Anmälan till Gunnar Jeppsson, Slöjdhuset, 0457-271 87 gunnar.jeppsson@hemslojd.org
senast den 29 april!

Fläta för trädgården

 - kurs med korgmakare Mikael Svensson

Vi börjar med att hämta det goda materialet i skogen och sedan flätas stöd för rosor & bönor, staket & kompostkorgar. Du lär dig grundläggande flätningstekniker och vid dagens slut har du en massa ny kunskap och en del flätat i bagaget som du kan använda i din trädgård.
Kursledare: Mikael Svensson, Lilla Silpinge, Ronneby
0707-175 920

Tid: 15 maj, klockan 10 – 16

Plats: Hemma hos Mikael Svensson i Lilla Silpinge

Kostnad: 350:- medlem 325:- ungdom 200:- material ingår

Ta med: Skärande sekatör, vass kniv, oömma kläder, mat & fika för dagen

Anmälan till Slöjdhuset, 0457-271 87 gunnar.jeppsson@hemslojd.org senast den 3 maj!

torsdag 4 mars 2010

Årsmöte

Smedjan




 Rosor gjorda av Magnus Jönsson.

 
I ässjan värmer du upp ditt matrial för att kunna
smida ut det till en kniv eller vad du nu vill göra.

Magnus gör handtaget till en kvinnokniv

Liten kniv även kallad Kvinnokniv
Kniven är ett av många föremål som du har möjlighet att tillverka
under kursdagana men även, hasp,väggkrok, flasköppnare m.m.
Magnus Jönsson står vid städet och ässjan.
Han ser fram emot den kommande kursen.

Kursledare: Magnus Jönsson, Björkenäs

Tid:
4/5 09:00-17:30
11/5 08:45-18:00
18/5 08:45-18:00

Plats: Magnus smedja i Björkenäs / Pukavik

Deltagaren smider på eget ansvar.
Anmälan senast den 15 april - kursanmälan är bindande.
Länsanknuten kurs via SHR.

Info & anmälan Slöjdhuset, 0457-27187
Gunnar Jeppsson, hårdslöjdskonsulent

onsdag 3 mars 2010

Balders möte 2010


Slöjdläger för ungdomar 15-25 år 1 augusti - 7 augusti
Vid sjön Bjärlången, i Bjärnum, Skåne
I år fokuserar vi mer än någonsin på köket.
Maten blir som alltid ekologisk och gjord med omtanke,
men även i slöjden kommer du att närma dig matlagning och bakning.
Du väljer en verkstad som du fördjupar dig i under dagarna.
Kvällarna fylls av gemensamma aktiviteter.

Snickra och tälj, laga och ät!
En verkstad med både slöjd och matlagning.
Här lagas två av lägerdeltagarnas luncher och så slöjdas det
t ex bakbord, kryddhyllor, brödspadar, skärbrädor.

Vävt och broderat: Tabletter, handdukar, grytunderlägg eller bakgaller...
Innan du kan börja väva, ingår många olika moment,
men vi hjälps åt och kan sedan skiftas om i vävstolarna.
Förutom bomull och lin, provar vi att väva med halm och pil.
Kanske vill du sätta ditt monogram på handduken
eller brodera något kul på tabletten?

Bockat och böjt: Av ståltråd i olika tjocklekar vrider du till
skålar, korgar, vispar mm.
Vi brukar kalla det trådslöjd, luffarslöjd eller trådtjack.
Kärt barn har många namn.
Skål!

Vi hugger, skär och täljer små skålar och fat.
Gröt, välling, fil eller nyponsoppa -
vad du än käkar så behöver du något att hälla maten i.
Vi använder gamla, konstiga och spännande verktyg
när vi bearbetar träet; tjäckla, skavare, skölp och spånhyvel.
Är man snabb hinner man också tälja en sked eller svarva en skål.


För mer information och för anmälan gå in på
http://baldersmote.blogspot.com/
Balders möte är ett årligt återkommande slöjdläger,
som drivs av hemslöjdskonsulenterna i
Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län.
Balders möte är sommar, slöjd, nya vänner,
god mat, bad, lägereld och mycket mer!

Ungdomstipendium!!!


måndag 1 mars 2010

Lov v. 8

Karlshamn

Samlingsbild


Här sitter ungdomar och gör plåtfigurer.

Det var en mycket positiv stämning under tiden de slöjdade.